Čovječje vrste kći

Postoji dosta uspomena, samo što ih je neko naelektrisao i zakačio za naše trepavice, pa čim počnemo da mislimo na njih, peku nas oči.

19.07.2017.

ESS

Imate li vi običaj kada slušate pjesmu na yt pregledati komentare? Ja imam. Čisto da vidim šta kažu šire narodne mase. Tako kaže jedan komentar:

- Sudbina mu je uzela vid. Bog mu dao sluh.

Pa na ovakve izjave se preturam po sobi od šege. Fascinantan će mi biti zauvijek mind set ljudi kojima je sve loše i ružno od sudbine, karme, drugih ljudi, prema zaslugama, a sve dobro je od Boga.

***

Na poslu već postoji evidentno nadmetanje dvojice mojih kolega oko mene, što ja naravno koristim da izvučem maksimalnu moguću dobit a uložim što manje. E sad, moglo bi se reći da sam sebična, ali u duhu knjige koju čitam, može se reći i sledeće.

Svaka i najmanja jedinica moga bića, za koju pretpostavite da sam vas prethodno uvjerila da je gen, teži jednome. Teži produžavanju mene kao jedinke, odnosno mene kao pripadnika jedne vrste. Dakle, teži produžavanju vrste. Pošto moji geni imaju samo određeni životni vijek, koji odgovara dužini životnog vijeka mene kao jedinke, jedini način da moji geni prežive, jeste da se ja kao jedinka razmnožavam. Tačno je da neće preživjeti moji geni, ali hoće njihova polovina, poprilično vjernih kopija.

Poznato je da prilikom razmnožavanja, muškarci ulažu spermatozoide a žena jajne ćelije, isto tako je i poznato da je veličina jajne ćelije znatno veća od veličine jednog spermatozoida. Što u prevodu znači da žena u reproduktivni proces ulaže daleko više od muškarca. Zašto? Zato što je energija potrebna da se proizvede jedna jajna ćelija mnogo veća od energije koja je potrebna da se proizvedu spermatozoidi. Sa druge strane, žena može u toku mjeseca proizvesti samo jednu jajnu ćeliju i gubi mnogo više od muškarca ako oplodnja ne uspije.

Iz ovoga se može zaključiti da su žene u prednosti, i da imaju određenu vrstu nadmoći prilikom procesa udvaranja i razmnožavanja zato što se izlažu većem riziku gubitka dragocjene energije i vremena. Na muškarcu je da dokažu da su baš oni vrijedni potencijalni partneri, a kako će to bolje dokazati osim kroz nadmetanje sa drugim muškarcem.

Dakle, moglo bi se reći da ja prosto razvijam evoluciono stabilnu strategiju izbora partnera koji će potpomoći kopiranje i širenje mojih gena, odnosno pomoći u nastanku novih jedinki koji će dalje širiti moju vrstu.

A moglo bi se reći da sam jednostavno bitch, pošto neću dati ni jednom ni drugom.

***

Joj kakav ću sad pedikir da uradim ...