Čovječje vrste kći

Postoji dosta uspomena, samo što ih je neko naelektrisao i zakačio za naše trepavice, pa čim počnemo da mislimo na njih, peku nas oči.

25.08.2017.

Statistika

Problem je što znam da mogu, a ne mogu. K'o da me nešto vuče, zadržava, ne da mi. Spušta mi kapke kad bi trebalo da sam budna i budi me prije sabahskog ezana a trebalo bi da se odmaram.

Svako me jutro, kao po kazni probudi osjećaj panike. Kao da mi svu noć neko čuči kraj uzglavlja i taman što se na horizontu ukaže bijela linija vrisne na uho pa skočim iz kreveta k'o da opet granatiraju Sarajevo, panično se osvrćući oko sebe dok se u stomaku odigrava rukometna utakmica stoljeća. Toliko dugo živim sa tim, a još se nisam pomirila sa tim pojmovima. Imati napade panike, bez da išta izaziva tu paniku jer najodvratniji osjećaj ikad. Koliko sam to puta dosad rekla: najodvratniji osjećaj. Čini mi se da mi je sve postalo odvratno.

Svakih 40 sekundi se u svijetu ubije jedna osoba.

***

Sjedila sam u bašti kafića u jakni i košulji dugih rukava dok su oko mene šetale djevojke u haljinicama i sandalama.

- Hladno ti je?
- Mhm. Puhnula sam u dlanove i zagrlila se oko grudi. Pogledala sam ga pospano i podigla naočalama kosu.
- Šta je?
- Čekam kad ćeš ustati i početi trčati.
- Što bih?
- Jednog od ovih dana ću reći nešto što će te izbezumiti i nećeš htjeti imati ništa sa nekim ko prtlja ovoliko tereta sa sobom.
- E pa ako me nisu traume iz prošlosti, lijekovi, psihički problemi i droga dosada izbezumili, ne znam šta bi.
- Da. Rekla sam sumorno mješajući polupraznu šoljicu kafe.
- Šalim se bona, ne idem nikuda dok te ne izvedem na pravi američki dejt, sa sve filmom u kinu, večerom i šetnjom do kuće.