Čovječje vrste kći

Postoji dosta uspomena, samo što ih je neko naelektrisao i zakačio za naše trepavice, pa čim počnemo da mislimo na njih, peku nas oči.

19.12.2017.

Goodbye

Govorila sam sebi da te neću preživjeti. Kunem ti se, nekad je bilo trenutaka kada sam osjećala da bih umrla ako bi spustio usne na mene, ako bi tim istim rukama koje su me oblikovale, dotakao moje tijelo. Ali ja sam živa i tek sada, napokon osjećam da mi se u tijelo vraća onaj duh mene koji je, čini mi se, već drugu zimu zaredom se vozao tramvajem oko Sarajeva.

Biti u tom stanu, među tim istim ljudima koji su zajedno skupa prolazili sve naše uspone i padove u odnosu, pušiti cigare na balkonu, jer se tako mora, bilo je lijepo, ali tada sam shvatila da je sve prošlo. To više nisu moji prijatelji, to nikada i nisu bili moji prijatelji. To su bili tvoji prijatelji koji su me gotivili zato što si me ti volio. Voljeli su tebe dovoljno da mene prihvate.

Ali sve je to prošlo. Prošle su šetnje po Dobrinji, ispijanje kafe u Kubi, kolači u Kupu, cuganje u Đurinom stanu i Jacino nerviranje jer vas uvijek oderem kad igramo karti, iako ničega ne znam igrati.

I dok si me držao za ruku i ljubio usne, shvatila sam da je i ljubav prošla. Mislila sam da neću preživjeti vođenje ljubavi s' tobom, nakon svega, ali ... Dok si me ti držao za ruku i milovao kosu, ja sam pakovala sve svoje u kofere, kartonske kutije, plastične kese i odlazila. Došla je moja stanica i ja ovdje silazim.

Toliko sam suza prolila, srce iskidala i od duše se rastala, ali evo, sad se opet sve sastavlja. Sve će se, uz malo vremena, vratiti tamo gdje i treba biti.

Bio si ljubav mog života. Niko me nije znao imati, tako u cjelosti, nikome nisam mogla vjerovati toliko kao tebi. Tebi sam vjerovala više nego samoj sebi. Samo sam s' tobom maštala o kućici, dječici i imenima koja bi oni nosili. Znam da negdje još uvijek čuvaš naš spisak od tri ženska i tri muška imena, ali ja ću svojoj grudvici dati ime Kaan, jer će biti crvena i vatrena baš k'o krv koja mi teče venama.

Sve smo mi zajedno, prvi put se zaljubili, prvi put voljeli, odrasli i sazreli. I sad više nisi dijete i nisam više curica i mi smo napokon odrasli i negdje, sa dječijim maštanjima i snovima od kojih smo se oprostili i ljubav je otišla.

I tek sada, tek sam se sada oprostila od ljubavi i tebe i osjećam da mogu opet voljeti. Tek se sada mogu opet nekom drugom dati.

Znaj samo.


“Hiljadu nečijih srećnih časaka biće kao ovaj, ali ovaj nikada više. Hiljadu tuđih ljubavi biće kao ova, ali ova nikada više. Nikada: jedina konačnost."